As a Housewife and Businesswoman...

Posted on 12:36 PM
Start from that day, aku dh start jd housewife only for 5days before start kje di tempat baru..and jd businesswoman..
Kalo korang sume nk tau, mama Afiq ni dh start a new business...business home deco...
memula nk buat bisness jual tudung n kain, tp tgk dh rmai sgt jual tudung,
so mama tkar plan..mama nk buat bisness home deco plak..
lagipon mama mmg minat dgn brg2 rumah yg cantik2 cmtu.heheh..
kalo korang nk tau lebih lanjut...visit this site: http://homedeco2010.blogspot.com/
support la mama Afiq ni ye?bli2 la brg2 hiasan utk rumah anda kat sni..
Setakat ni, bisness berjalan dgn lancar..ade la jgk customer order...
Alhamdulillah..moga2 bertambah rezeki kami...

mm...esok mama Afiq dh nk start keje tmpat baru..
takut ade, excited pon ade...
takut tu sbb rmai chinese kat tmpt baru tu.huhu..
nnti xde geng la mama nak lepaking n gossip2 cam dlu2..hehe..
xpela..nnti mama dptla kawan2 baru plak..
harap2 sumenye bjalan dgn lancar and mama bleh keje dgn baik kat tmpat tu..Amin...
kwn2 doa2 la jgk untuk mama Afiq ni ye?mama Afiq pon doa jgk kat korang sume... :)


Akhirnya...Good Bye!!

Posted on 12:23 PM
Last Friday... 26 March 2009, akhirnya...ku ucapkan Selamat Tinggal pada office lamaku..semuanya tinggal kenangan...
dh tgl sume kwn2 opis, kindly sad sbb nk berpisah ngn kwn2 sume...
tp ku terpaksa mengangkat kaki terlebih dahulu kerana sudah tidak boleh bertahan lama di sana...juga sudah tidak boleh bersabar kerana diriku hanya setakat itu sahaja selama 2 years ++ berada di sana..unknown status, no increment, no permanent..seperti di anak tirikan..huhu..sedey btol.. :(

Tp kwn2, jgn pisahkan juga ikatan persahabatan kite ye?
still keep in touch walaupon dh berlainan tmpt kerja..
kalo ade gathering ke, nk g picnic ke, nk g jln2 mane2 ke..contact2 la daku di sini..
InsyaAllah..kalo ade rezeki & xde aral melintang, akan ku join bersama ke mana jua korang nk pegi... :)

Ku berdoa semoga kalian semua di murahkan rezeki jua..
InsyaAllah...Good Luck & all da best my friends!!

Will miss you all....


Weekend Activities

Posted on 12:17 PM


This weekend, Mama ade 2 choices of places nk pegi...first2 aritu igt nk pegi Hot Air Balloon kat Putrajaya, tp ttibe dpt tau ade Motherhood Expo kat Midvalley..Then, after discuss with Ayah, decide to go to Motherhood Expo on Saturday tu. Pagi2 lg nk pegi sna sbb nk enter contest "Mama & Baby Look-Alike Contest".heheh..mama ngan afiq nk mencuba nasib... :)

Then, dh puas jln2, makan2 n snap gambar kat Midvalley tu nnti, Ayah nk pegi bli motherboard n brg2 pc nk baiki pc nye yg telah kena thunder.huhu..laptop Mama jgk yg  xbaiki la jwpnye..rosak jgk kna thunder,mahal sgt nk kna tkar mothorboard laptop smpai RM800.huhu...xpela, ade rezeki nnti Mama nk bli laptop baru, nk bli Sony VAIO plak.InsyaAllah..hrp2 ade la duit lbh.. :D

On Sunday plak, Mama nk pegi buat medical check up kat klinik panel kat PJ...ermm..ari ahad klinik bukak kan?mm...bukak kot, xkn klinik tutup plak.Pas buat check up tu, xtau lg nk ke mana.tgkla singgah mane2, IKEA ke..OU ke... bwk AfiQ jln2...harap2 AfiQ xnangis la kluar lame sgt...Afiq dok diam2 ek?? Sayangggg AfiQ...  :)



Saat-saat Menjadi Ibu..

Posted on 3:05 PM
Pada 15hb September 2009 (bulan Ramadhan 1430 H),jam 11.30 pm, aku mndapat tanda2 utk bsalin,tnampak ada sedikit tompok darah kluar.tp xde rs skt pape pon masa tu.hubby aku dh panic dh time tu.die cpat2 suh g spital.tp aku takut n xnk g spital lg sbb xde rs skt ape pon lg.pas2 utk kpastian, aku call kwn aku Siti, call akak and lastly call mak aku.akak aku ckp xpayah g spital lg sbb xsakit,die suh aku tgu mlm skit kot ade rs skt, br g spital.bkn ape,takut doctor msukkn ubat ke g awl2 dgn rs xsakit.pas2 si Siti ngan mak aku ni plak suruh aku cpat2 g spital trus.diorg ckp takut la papehal jd n pasni xsmpat nk ke spital tberanak kat rumah plak.hehehe..so, dgn perasaan takutnya,aku gagahkan jgk utk ke spital.aku takut sbb aku xde rs skt ape lg..heheh..

so, aku amik brg2 yg dh di 'packing' dlm beg baby tu,trus hubby aku gerak g spital Sg.Buloh. sampai spital,after register kat Kecemasan, aku masuk dalam,doctor check bukaan dan check ada contraction ke idak.masa tu doctor check, baru bukak 1cm. Doctor tya,ade rs skt @ ada rasa contraction x?aku ckp xde rasa sakit pape lg,mmg aku xsakit lgsg pon masa tu.pas2 contraction plak, aku xtau cmne rasa contraction tu sbenarnya..aku ckp xde rs lg.hikhik..pas2 doctor check pakai machine die tu,check ade contraction x,ade la benda yg die lekat2 kat perut aku tu..pas2 tgu lpas 1jam tu,doctor ckp aku xleh blk, kna stay kat spital sbb ade contraction.so,aku dduk baring2 la kat katil tu dgn xde rasa pape pon,tp aku asik ulang-alik g toilet la,sbb sjuk sgt asik nk terkucil aje.nasib baik la toilet dkat aje ngan katil.

then,tgu pye tgu,xtdo pon aku smpai la kol 4.00 am tu baru aku terasa sakit,then masa tu pon still ulang alik g toilet lg.doctor suh husband aku blk sahur dlu,sbb doctor ckp lmbt lg,smpat blk dlu..so, hubby aku pon blk la dlu mninggalkn aku sorg2 kat spital.aku still dok dlm bilik menunggu sambil menahan rasa sakit.lepas tu rasa sakit makin menjadi2,makin sakit,smpai xleh nk jalan ke toilet. tp ku gagahkan jua ke toilet sbb asik nk terkucil.huhu..baring dlm bilik mnunggu tu bsama 3 orang lg ibu mgandung yg lain yg tgh tgu masa aje.dok dgr diorg dok aduh aduh sakit tu, mbuatkn aku makin rasa xslesa.masa tu aku dh xde rasa takut dh, maklumlah dh rasa skt sgt, dh xrasa takut dh pon.dok tahan sakit tu je,baring xslesa,dduk xslesa,sumenye xslesa masa tu sbb dh rasa skt yg amat sgt..

tepat jam 7.00 am, nurse panggil mkn breakfast, die ckp utk bg tenaga.kalo xmkn,nnti xlarat nak teran nk bsalin nnti.so aku pon gagahkn diri lg bangun n jalan ke kantin sbelah bilik aku, g mnun milo n makan 2 sudu bubur nasi.dh rasa xleh nk makan dh, sbb rs skt sgt,dh xslesa.pas2 aku gerak g baring kat blk mnunggu smula, dgn mharapkan ade la nurse2 lalu dpn blk aku tu, nak panggil bgtau aku dh xtahan dh sakit.kurang 5minit skt tu dtg.lame jgk aku tunggu nurse tu dtg lalu, tp xde pon.rupe2 nye nurse time tu tkr shift,nurse mlm dh blk, nurse pg br aje msuk.dekat2 kol 8.00 am tu, ade la nurse lalu dpn blk aku n aku panggil la nurse tu bgtau aku dh skt sgt2,dh xleh tahan dh.pas2 nurse tu ckp kat aku suh jln g dpn jmpa doctor.ade ke patut suh aku jln ke sana.aku dh ckp dh xlarat, xleh nk jln dh pon.bengap btol la nurse tu..org tgh skt2 nk suh jln plak.lpas tu, nurse tu dtg blk dgn bawak krusi roda n bwk aku naik krusi roda tu pegi jmpa doctor kat blk depan.then,doctor check bukaan aku,kmudian cpat2 panggil nurse suruh siapkn bilik bersalin.sambil sakit2 tu, sempat lg aku tya doctor dh ckup 10 ke bukaan?doctor ckp "iyela".hehe..masa tu husband aku dh dtg hspital blk,sbb aku dh bgtau die dlm kol 7 am dtg spital blk.so,die tgu kat luar time tu.nurse pon cpat2 tolak katil aku baring tu ke bilik bersalin.

then,proses nk bsalin pon tiba..doctor siap2 barang & peralatannya, sambil aku baring aje menahan sakit.huhu...Allah saja yg tahu mcmane sktnya masa tu.pas2 doctor pgl husband aku msuk n suruh bg smangat kat aku.nasib baik la doctor bagi husband aku msuk, rs kuat skit semangat aku.ape lagi pastu,doctor suruh aku start teran2 la...sambil hubby aku bg semangat kat aku,sambil teran2, akhirnya kuarla kpala baby boy aku. doctor tu panggil la hubby aku suh tgk kpala baby dh kuar.hubby aku ni plak takut nk tgk, so die ckp kat doctor tu xpela,xnk tgk..tp doctor tu suh die tgk jgk.hehe...die pon tpaksa la menahan rasa takut, tgk la jgk kpala baby yg dh keluar tu..tp baby xkeluar abis lg, so, doctor suruh smbg teran lg bg baby kuar sume..kjap lpas tu, kuar la sume anggota badan baby aku tu..rs lega n xsakit dh ble dh kuar baby tu.syukur pada Allah S.W.T. sbb dh selamat aku melahirkan baby boy weight 2.89 kg @ 8.20 am. Syukur Alhamdulillah smuanya dh selamat... :)

Dah dipotong tali pusatnya, dibersihkan dan di selimutkan baby tu, nurse tu letak baby tu kat atas perut aku.time tu Allah aje yang tahu mcamane perasaan aku...terharu, sedih, gembira,mcm2 perasaan ada..time tu la br aku terasa naluri seorang ibu,rasa kasih & sayang pada anak, dan rasa Maha Agung lagi Maha Berkuasa nya Allah s.w.t. kerana telah menjadikan seorang manusia itu hanya dari segumpal darah..

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia itu dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kokoh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kamudian Kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah , Pencipta Yang Paling Baik."
(QS. Al Mu'minuun (23) : 12-14).

SUBHANALLAH...Maha Suci Allah..


Salam Ramadhan al-Mubarak...

Posted on 12:34 PM
Selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak kepada semua umat Islam.
Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa tahun ni dengan penuh keberkatan dari-Nya...

So, this year is the 1st time i'm fasting with my hubby..
Dapat la rs suasana bersahur & berbuka bersama suami tercinta. Bangun pagi2 kol 4 am, bgn masak untuk sahur, then bersahur bersama suami. Petang plak dlm kol4 pm dh siap2 msk utk juadah berbuka plak. Walaupon aku penat tgh berbadan dua, dh 35 weeks skg ni, sakit kaki berdiri lama2, tapi still bleh msk lg..Happy sgt dpt msk utk suami tercinta & bukak puasa bersama-sama. Cuma, nk gi smyg terawih bersama je dh xlarat.Tp xpe, boley semayang terawih kat rmh aje..

Hopefully, sempatla raya dulu before delivered my baby.."Sayang Mama tgu lepas raya baru keluar ek?Kesian Mama nanti xsempat raya kalo Sayang Mama nk keluar before raya.Sayang Mama sabar tau,tgu lepas raya.." :)

Arini dh 3rd day aku berpuasa..mudah-mudahan dipermudahkan segala-galanya hingga habis bulan Ramadhan nnti..Harap2 boley puasa penuh la tahun ni. Walaupun smalam aku muntah2, maybe sebab gastrik,dh lapar sgt kot,pastu mkn byk time bukak pose. Then, kol12.30 am aku terjaga & muntah semua mknn yg telah dimakan masa bukak pose tuh.Fuu..penat sgt rsnye..

Tapi, hairan jgk..1st day pose ok jek..Siap pegi jln2 kat MidValley Megamall sempena "5th Parenthood Expo 2009". Dari pagi kol 11 am till 3.30 pm kat sna, shopping brg2 baby n brg2 Mama jgk.hehe..Shopping pye pasal, bleh je jalan2 tanpa henti kat sna, xpenat lak rsnye...Tapi ble dh smpai umh, mlm tu br tau sakit.huhu.. Sakit kaki, skt perut, mcm2 sakit la..Jalan xigt dunia sgt.huhu..Tapi xpe, berbaloi-baloi pegi Expo tu, murah2 barang2 kat sna berbanding kat luar. Dah settle dh pon beli sume brg2 baby.Hehe..Happy!! :)

Enjoy this pic on "5th Parenthood Expo 2009".. SELAMAT BERPUASA to all!!



About Me

My photo
Hi, I'm Aida. I'm a wife to my loving husband,Muhd Baharul Nashim and a mother to my beloved son,Muhammad AfiQ. I want to be the best wife & the best mom I can be and embrace all my love. I love both of them too much!!You are the most precious gift from Him, that I've ever been given...

My Followers

Be TrUe To YouRSelF & FoLloW YouR HeArT